Svenska
Engelska

Pappersformat

 

Standardformat i Sverige är:

 

A0 = 841x1189 mm

A1 = 594x841 mm

A2 = 420x594 mm

A3 = 297x420 mm

A4 = 210x297 mm

A5 = 148x210 mm

A6 = 105x148 mm

A7 = 74x105 mm

 

Vilket papper ska jag välja? Bestruket? Obestruket? Gloss?

 

Obestruket papper: lämpar sig för de flesta ändamål. Färgen tränger ner i fibrerna och skyddar trycket mot repor. Ett obestruket papper är oftast billigare än ett bestruket och är bulkigare (styvare) tack vare att hela papperet är baspapper.

 

Bestruket papper: Papper som har försetts med ett ytskikt av lim och färgämne. Effekten blir att ytan blir jämnare att trycka på.

 

Glättat papper: Papper som har behandlats för att uppnå en glansig yta. Kallas även för gloss.

 

Färgsystem

 

Innan du börjar bör du veta hur det ska tryckas, ska du använda CMYK eller trycka med dekorfärg?

 

Färgsystemet RGB (Rött/Grönt/Blått) används för digitala bilder och är ett färgsystem för visning på bildskärm. RGB används aldrig i samband med trycksaker. RGB bygger på tre färger och är därför inte kompatibelt med tryckprocessen. Alla dokument i läget RGB som ska tryckas behöver omvandlas till CMYK. Själva omvandlingen görs i ett bildbehandlings- progam som tex Photoshop.

 

Processfärger Cyan/Magenta/Gul/Svart (Keycolor). Genom att blanda dem med varandra i olika procentsatser får man fram alla färger och nyanser som behövs i 4-färgstryck. Processfärger används när du ska trycka bilder och fotografier samt när du vill använda mer än 2 färger.

 

Dekorfärger (pms) är färdigblandade kulörer som ofta används när man vill uppnå en speciell färg. Blanda rätt färger i färgpalletten, använd aldrig RGB i slutversionen, det hör till webben. Ta bort alla oanvända färger i palletten. För att få riktigt djupsvart på tex plattor bör du lägga 50% av Cyan, 25% Magenta till din 100% svart. Tänk på att inmonterade bilder måste hålla samma svärta. Svart text skall alltid vara endast 100% svart.

 

Bilder

 

Vektorbilder

 

En vektorbild består av banor som kan förstoras upp obegränsat utan att förlora i kvalitet. Logotyper görs oftast vektorbaserade. Typsnitt är ett annat exempel på vektor. Exempel på program som kan redigera vektorbilder är Illustrator och Freehand. Har du text i din vektorbild bör du göra om den till banor innan tryck.

 

Pixelbilder

 

Ha alltid tillräcklig upplösning på alla bilder, d.v.s. minst 300 dpi (punkter/tum) . De ska vara konverterade till CMYK och det går bra att spara dem som t.ex. .eps med jpg-packning i max kvalitet.

 

Typsnitt

 

Använd postscripttypsnitt och bifoga typsnittsfilerna. Det är inte säkert att vi har just din font, eller den variant du har använt dig av. Använd ”äkta” fonter. Gör alltså inte dem via kontrollpalletten i programmet.

 

Filformat

 

Varje program har sitt filformat och bilder kan sparas i många olika format. Det är inte alltid lätt att välja rätt.

 

EPS - Kan vara både en vektor och pixelbaserad bild. Vi föredrar EPS eller TIFF som bildformat. Undvik dock att spara med jpg-komprimering.

 

JPG - Ett bra alternativ om man vill få ner storleken (kilobyte) på en bild. Tänk på att jpg är ett bildförstörande format som mer eller mindre minskar bild-kvaliteten varje gång du sparar.

 

TIFF - Ett flexibelt bitmappsformat. Vi föredrar TIFF eller EPS som bildformat.

 

GIF - Webformat för en bild med begränsat färgomfång.

 

PSD - Photoshops eget filformat. Fungerar bra att jobba med bilden i.

 

PDF - Vi tar gärna emot dina original i PDF-format. En PDF innehåller typsnitt, bilder och annan info i en och samma fil, som dessutom väger mindre än ursprungsfilerna.

 

Packa ihop dokumentet

 

När du är färdig använd dig av funktionerna ”spara för servicebyrå” (pagemaker), ”Packa” (Indesign) eller ”Samla ihop för utskrift” (QuarkXpress). De är utmärkta funktioner som kontrollerar ditt dokument samt samlar ihop alla typsnitt och länkar du använt i en ny mapp. Då kan du var säker på att vi fått allting vi behöver.

 

Glöm inte Utfall!

 

När du ska ha färg ända ut till kanten på trycksaken är det viktigt att du låter bilden eller färgplattan ”blöda över” 3 mm. Dvs du ska dra ut färgen 3 mm över dokumentkanten. Detta behövs för att minska risken för vita kanter vid skärningen.

 

Programvaror


Använd professionella grafiska program. Undvik i största möjliga mån att göra original i "kontorsprogram" som ordbehandlare, kalkylprogram och presentationsprogram. Kontors-program kan inte separera färger så att de går att trycka i offsettryck, de har dåliga typografisk kontroll, de kan flöda om text när dokument flyttas till en annan dator och ändra marginalerna o dokumentet beroende på vilken skrivare som änvänds. Grafiska program klarar allt det som nämts ovan och mycket mer.

 

Korrektur

 

Oberoende av om vi har gjort ett förslag på formgivning av en trycksak eller om kunden har gjort det så skickar vi ett korrektur och helst också ett provtryck för godkännande. Vi ansvarar ej för fel som ej är rättade i korrekturet eller provtrycket! Vi åtar oss att korrigera språket mot betalning före det att korrekturet är färdigt.

 

 

 

QR-koder

En QR-kod (Quick Response) är en tvådimensionell streckkod. I ökande grad finns QR-koder i tryckta annonser, i affischer, på reklamtavlor och i digitala produktioner. Vi hjälper våra kunder att skapa en QR-kod.  

 

» Läs mer
 

Skyltar och fasadreklam

Vi och våra samarbetspartners producerar bilder i alla storlekar på de flesta material. Allt från små etiketter till stora fasadbanderoller och jättestora skyltar

» Läs mer
 
RSS
 

 

Prisförfrågan

 

Vi strävar hela tiden efter ge våra kunder största möjliga tillfredsställelse i form av högsta kvalitet, bra priser och snabba leveranser.  Maila oss för prisuppgifter. Om du mailar över ditt utkast kan vi ge ett fast pris. Beroende på hur kort tid vi har på oss innan leverans måste ske varierar tiden för offert från oss från någon/några timmar till ett par dar. 

 

När du bifogar stora filer till mejl uppstår ofta problem eftersom de flesta mejlsystem har övre begränsningar för filstorleken. Med webbtjänsten Sprend kan du i stället överföra filer som är för stora för att skicka via mejl. Sprend är en kostnadsfri tjänst som låter dig överföra filer upp till 2 GB storlek.

  • Börja med att gå in på webbplatsen http://www.sprend.se
  • Här får du instruktioner för hur du skickar filer till tjänstens serverdator. Förutom att välja fil måste du även ange mottagarens mejladress. Om du behöver skicka känslig information går det att använda enpinkod som du då själv måste mejla till mottagaren. För att starta uppladdningen till Sprend klickar du på knappen Sprenda filen.
  • Om du behöver överföra flera filer samtidigt är det lämpligt att först packa ihop dem till en enda arkivfil via något komprimeringsprogram (gratis) som WinZip, WinRar eller StuffIt.

 

Till formuläret

 


 

Webb & reklam 

 

För att våra kunder skall kunna ge en samfälld bild både vad gäller tryckt material och på webben erbjuder alla typer av tjänster inom webb och marknadsföring.  För mera information klicka här!